Çamlıca Telekominikasyon Kulesi Yarışması

Kule, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un ve onun müstesna peyzajının bir parçası olmayı hedefler. Kentin ona bakısı ve onun bir seyir mekânı olarak kente panaromik açılımı bu bağlamda önem taşır. Strüktürel, mekânsal ve işlevsel kurgusuyla kent peyzajını düşeyde sürdüren, sürekli devinim halinde olan bir simgedir.

Çamlıca Telekominikasyon Kulesi, eşsiz Çamlıca Koruluğu peyzajında, mevcut tüm antenlerin yerine inşa edilecek olan İstanbul’un en yüksek noktasındaki tek yapı olarak tasarlanır. Kule, sarmal bir rampa etrafında mekanlaşmış, iki farklı kottan ulaşılan,  İstanbul Tarih Müzesi ve Sergisi olarak değerlendirilen baza üzerinde yükselir. 4 farklı kottan İstanbul’u izleme olanağı veren kule, kendi etrafında dönerek, her platformda farklı noktadan, farklı açılarla ziyaretçilere farklı vistalar sunmaktadır.

Yaklaşık 240 m yüksekliğindeki yapı tek bir çekirdek üzerinde yükselmek yerine, çekirdeği 4 ayrı parçaya bölünerek ve alt kotlarda birbirlerinden ayrılıp üst kotlarda yakınlaşarak dengeli ve narin bir gövdeye kavuşmuş, çelik kafes bir örtü ile sarılmıştır. Bu örtü sayesinde eğik duran çekirdek elemanları birbirlerini desteklemiş olur.  Piramidal yapısı ona hem yükseklik hem de yükselirken narinlik katar.

Kule, seyir imkânının ötesinde TV ve Radyo Anten kulesi olarak işlev kazanır. 60 kotunda GSM ve Telsiz antenleri için platformlar, 150 kotunda DVB-T ve FM sistemleri için platformlar yükselmeye baslar. En üst kotta 130 metreye ulasan yüksekliği ile DVB-T,VHF, FM, GSM ve R/L gibi yayın sistemlerinin bileşik anteni bulunmaktadır. Cepheye, dinamik bir sistem üzerinde yer alan Kontrollü Solar Enerji Modülleri yerleştirilerek çevre yerleşimlere temiz enerji kaynağı sağlamak amaçlanmıştır. Güneşlenme ve rüzgar durumuna göre hareketlenen dinamik cephe sistemi ve fasad aydınlatmasıyla hem bugün hem de gelecekte kentin simgesel bütünlüğüne katkıda bulanacak bir landmark olması hedeflenmektedir.

PROJE KÜNYESİ
 

Proje Yeri :   İstanbul Çamlıca
Proje Yılı : 2011
Proje Türü  : Yarışma Kentsel
Ödül  : 2. Ödül
İşveren                                : İstanbul Büyükşehir Belediyesi
     
Tasarım                             : Dilek Topuz Derman, Hakkı Can Özkan,
Mehmet Yiğit Öztürk
     
Danışmanlar : Erdinç Özkara, Zühtü Ferah, Mehmet Karadurak,
Başak Taş Özdemir