Adana Stadyumu

Adana Stadyumu konumu, mimari formu ve strüktürü ile yer aldığı çevreye değer katmayı hedeflemektedir. Yapı, mevcut peyzaj içinde coğrafyanın doğal eğimlerine uygun olarak konumlanmıştır. Tüm program yapının hacimsel büyüklüğünü hafifletecek şekilde, topografyadan yararlanılarak peyzaj içinde eritilmiş, kolay, dolaysız ve birbirine karışmayan sirkülasyonu (seyirci, sporcu, vip, basın) ile güvenli ve hızlı bir hareket imkânı sağlanmıştır.

Zeminden kopuk, cepheden çatıya stadyumu örten yapı kabuğu Akdeniz iklimine göre tasarlanmış hafif, özel ve çağdaş bir strüktürdür. Asma germe sistemle, narin çelik halatlarla oluşturulan bu strüktür beyaz bir membranla kaplıdır. Kabuk üzerinde yer alan boşluklar hava sirkülasyonu ile doğal iklimlendirmeye olanak sağlar.

Çok amaçlı olarak hayata geçirilen stadyumda, lounge alanları, büfe gibi sosyal alanların yani sıra çoklu bilet satış gişeleri mevcuttur. İki tribün kati arasında loca, VIP alanları, stadyum yönetimi gibi işlevleri içeren ara kat projelendirilmiştir.

İki kademe olarak yapılan tribünlerin alt kısmı 21,6 derece eğimlidir. Basamakların yüksekliği alt kademede 24-39 cm arasındadır. Üst tribünde ise eğim 37,5 derece olup ve basamak yüksekliği 58 cm ile 63 cm arasındadır.

Stadın arazi üzerinde konumlanması kuzey-güney doğrultusunda olup, tabanı bir elips şeklinde tasarlanmıştır. Stadyumun enine ekseni 188 metre, boyuna ekseni ise 233 metredir.

ADANA 33.000 Seyirci Kapasiteli (34.219 koltuk) Stadyum UEFA ve FIFA kıstaslarına göre tasarlanmıştır.

2 bodrum kat, 1 zemin kat, 2 normal kat ve 1 basın katı olmak üzere toplam 6 kat olarak projelendirilmiştir. Stadyumda 666 adet açık, 431 adet kapalı olmak üzere toplam 1097 araçlık otopark alanı tasarlanmıştır. 36 adet engelli araç park yeri mevcuttur.
  • 34.219 seyirci koltuğu, 532 vip seyirci koltuğu, 992 adet loca lounge koltuklarının bulunduğu statta 532 koltuk kapasiteli 49 adet loca bölümü bulunmaktadır. 196 koltuk şeref tribününde, 178 adet koltuk ise basın tribününde olacak şekilde projelendirilmiştir.
  • Stad içinde tüm sporcu ve sporseverlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 3218,25m² restoran, kafeterya, ilk yardım odaları, mescit ve büfe fonksiyonları yerleştirilmiştir.
  • Stad genelinde 10 asansör, 19 merdiven ile düşey ulaşım ve 104 adet turnike ile denetimli geçiş sağlanacaktır.

 

 

PROJE KÜNYESİ
 

Proje Yeri :   Adana
Proje ve İnşaat Yılı  : 2012 – 2021
Toplam İnşaat Alanı : 78.012,37 m²
Proje Türü  : Spor
İşveren                                : TOKİ
     
MİMARİ                              : DBArchitects
Tasarım                                : Bünyamin Derman
     
Proje Ekibi  : Başak Şahin, Mert Kalkan, Betül Karanfil Şenkal, Erman Uçaroğlu,
H. Can Özkan, Chiristian Pichlkastner, Jesse Honsa, Esra Karagümüş, 
Mutlu Güngör, Nedim Öz
     
STATİK                                 : Arçe Mühendislik
MEKANİK : Ber Mühendislik
ELEKTRİK : Özay Mühendislik
YANGIN DANIŞMANI : Karina Mühendislik