İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yarışması

Tüm hava ulaşım sistemi içinde havaalanları önemli fonksiyonları ile komplike bir şehircilik ve yapı konusu olarak ele alınmaktadır.

Dünyanın dört bir yanına insan ulaşımını organize eden bu mekanlar aynı zamanda ülkeler için, ilk izlenimi oluşturan önemli bir prestij kapısıdır.

Geçmişten günümüze ege uygarlıkları kültürel mirasının izlerini taşıyan İzmir yakın çevresi ve Türkiye için, uluslararası düzeyde kültürel, turistik ve ticari anlamda bir kapı niteliğindedir.

Bu projeyi oluştururken amaç, havaalanının temel fonksiyonun tavizsiz gerçekleştirildiği, gerekli konfor ortamının ve yatayda, düşeyde görsel sürekliliğin sağlandığı, zengin mekanlarıyla günümüz teknolojisini yansıtan bir yapı oluştururken, aynı zamanda da yukarıdaki düşünceyi yani bir kapı olarak yapıyı yorumlayabilmek idi.

Bu bağlamda, antik Milet kent kurgusunun yorumlandığı çatı örtüsü, uçaktan ve karadan insan gözüyle algılanmada temel anlamsal mimari unsur olarak kullanılmıştır.

Palmiyelerin sitilize edilmesiyle oluşturulan ağaç strüktür ise yapı içinde tüm hacmi kapsayan bir hipostil mekana dönüşmektedir.

PROJE KÜNYESİ
 

Proje Yeri :   İzmir
Proje Yılı : 1998
Proje Türü  : Ulaşım
Ödül  : 2. Ödül
İşveren                                : Devlet Hava Meydanları
     
Tasarım                            : Bünyamin Derman, Selim Velioğlu,
Dilek Topuz Derman, Özlem Berk